O ovratnici

Projekt mačje ovratnice se je začel poleti 2013, ključno vprašanje pa je bilo: kaj mačke počno, ko so same doma? Ali res večino časa prespijo?

Najprej analiza trga: Za hišne ljubljenčke, ki se prosto gibljejo, obstaja cel kup rešitev. GPS ovratnice ugotavljajo pozicijo iz satelitov, podatke pa v realnem času posredujejo po mobilnem omrežju. Problem teh ovratnic je, da so težke (maček brez težav nosi le 0,3 % lastne teže), drage (plačevati je treba prenos podatkov za ovratnico), v zaprtih prostorih pa ne delujejo.

Ovratnic, ki bi spremljale gibanje hišnih ljubljenčkov, ko so sami doma, na trgu ni, čeprav je znano, da je samo v New Yorku po neuradnih ocenah 3 milijone muc, ki nikdar v življenju ne prestopijo praga svojega varnega zavetišča. Poznan je tudi primer iz Londona, kjer imajo samo v trgovini s pohištvom "zaposlenih" več kot 100 mačk. Tudi sicer je London mesto hišnih ljubljenčkov. Bilo naj bi jih približno 5 milijonov, od tega polovica mačk.

Hišna muca lastnika na mesec stane med 20 in 50 evri.

Izzivi: Lociranje v zaprtih prostorih je mogoče izvesti samo s pomočjo kompasa, žiroskopa in pospeškometra. Ker se z vsako iteracijo napake seštevajo, je potrebno narediti referenčno točko. Testi so pokazali, da je najboljša referenčna točka mesto, kamor hodi muca običajno spat. Teh točk je lahko tudi več.

Problem elektronike je poleg miniaturizacije tudi napajanje, saj ovratnice, ki imajo avtonomije samo nekaj ur, niso uporabne. Ključno izhodišče je zato bilo, da mora ovratnica z enim napajanjem vzdržati več mescev. Ta cilj je definiral tehnologijo prenosa podatkov (Bluetooth LE, WiFi).

Naslednji problem je količine podatkov, ki jih senzorji posredujejo v spletni servis. Za večjo natančnost je potrebnih več podatkov. Kako iz množice podatkov razbrati, kdaj se muca premika in v kakšni smeri. Mačke pogosto skačejo na mize, postelje, kavče. Torej je za muco pomembna tudi višina.

In še zadnji problem: kako prepričati muco, da bo nosila pametno ovratnico? Veliko muc namreč ni navajenih, da bi imelo karkoli okoli vratu. Testiranja so pokazala, da alu-folija dela čudeže.

Faze razvoja projekta

Junij 2013Prvo testiranje zajema podatkov. Protokol prenosa je Bluetooth LE. Sprejem mobilni telefon android. Problem: prevelik šum, preveč podatkov.
Avgust 2013Problem šuma deloma odpravljen s prilagajanjem hitrosti zajema in sprotno analizo podatkov.
15. september 2013Prvi test s pravo ovratnico na pravem mačku. Test ni uspel, ker si je Aja ovratnico po 15 minutah snela. Šele, ko je bila ovratnica zavita v alu-folijo, jo je nosila približno eno uro.
16. september 2013Aja je ovratnico uspešno nosila cel popoldan (natančneje 4 ure in 35 minut). Verjetno bi jo nosila še naprej, če napaka pri interpretaciji podatkov ne bi bila prevelika. Pojavil se je problem referenčnih točk.
12. december 2013Testiranje android aplikacije za prepoznavo mačk. Zaradi slabe kvalitete kamere in algoritma za prepoznavo, digitalna prepoznava ne deluje. Poleg tega so mačke tako različne in barvno pisane, da bi bila prepoznava tudi v najboljših svetlobnih pogojih neuporabna.
21. december 2013Preizkušen je bil sistem referenčnih točk, ki jih določi lastnik (postelja, stranišče, hrana ...). Gre za statične točke, kjer se muca najpogosteje zadržuje. To pomaga programu, da korigita zbrane podatke. A pojavil se je nov problem in sicer doseg tehnologije Bluetooth, ki ne dela zanesljivo, če je vmes ovira, stena. Bluetooth se je v stanovanju z veliko stenami izkazal na nenatančnega.
24. avgust 2014Testiranje z elektroniko, ki se povezuje s strežnikom preko protokola WiFi. Deluje, a je problem avtonomija in teža. Trenutno na trgu ni primerne elektronske rešitve.
1. januar 2015Podjetje WowWee v svojih igračah uporablja sistem, ki bi lahko bil koristen za ovratnico (gre za robotka Rovio, ki ima celo integriran preprost spletni strežnik). Problem je še vedno avtonomija in cena (trenutno je okrog 300 dolarjev).
19. december 2015Na trgu se je pojavil nov standar za WiFi, ki je tisočkrat manj energijsko požrešen. Razvili so ga prav zaradi množice naprav (IOT - Internet of Things). Prvi kosi uporabne elektronike bodo dobavljivi po novem letu.
20. februar 2016Rojstvo spletne strani www.Ajin.site. Prva uradna predstavitev projekta.

Bodite obveščeni

O napredku projekta vas bomo obveščali po e-mailu.